JAUTIENOS KUMPIS
Kumpio rūšių ir pavadinimų yra daug. Viską, kas ne nugarinė, išpjova, mentė ar krūtininė mėsa, mes paprastai vadiname kumpiu. Tokia mūsų tradicija. Kitose šalyse kiekviena atskira dalis turi skirtingą pavadinimą ir netgi paruošimo būdą. Nesiplečiant, galime pasakyti, kad kumpis yra ta dalis, kuri labiausiai tinka troškinimui, sriubų virimui arba kepimui orkaitėje viename gabale. Kumpį galima ruošti įvairiai: supjausčius gabaliukais, juos pakepinti keptuvėje, o po to troškinti puode kartu su įvairiausiomis daržovėmis arba vyne. Kitas būdas – ilgas ir lėtas kepimas orkaitėje. Įkaitinkite orkaitę iki 75°C temperatūros. Įkaitintoje keptuvėje apskrudinkite prieskoniais pabarstytą gabalą, tada įdėkite į kepimo indą ir palikite orkaitėje 3-5 valandas, kol mėsos vidaus temperatūra pasieks 55°C (tai reikš, kad mažai iškeptas) arba iki 60°C (vidutiniškai iškepęs). Tam Jums reikės mėsos termometro.