Tai kas gardu ir išbandyta!
Maisto gaminimas mums – vienas iš didžiausių malonumų. Ir ne vien dėl to, kad mėgstame skaniai pavalgyti, bet ir dėl to, kad tai puiki galimybė pabendrauti su šeima ir draugais. Tam tikrai nereikia daug laiko ar žinių, tiesiog pasirinkti tinkamą receptą ir kokybiškus produktus.
Čia ir dalinsimės labiausiai pavykusiais ir patikusiais receptais!
ĖRIUKO NUGARINĖ “GABALE”
Ėrienos nugarinę, paprastai, kepame taip vadinamais “chops’ais” (supjaustytą mažais gabaliukais), bet nutarėme išbandyti ją kepti gabale. Ir neapsirikome: skonis kuo puikiausias, o paruošimo būdas – labai paprastas ir greitas! taigi, mums reikėjo:
– ėrienos nugarinės (apie 600 gr)
– daržovių: bulvių, morkų, raudonųjų svogūnų “galvų”, mažų pomidoriukių
– prieskonių mėsai: 2 skiltelių česnakų, 3 a.š. rūkytos saldžios paprikos, 3 a.š. kumino, 1 a.š. čili pipirų, druskos, aliejaus
Sumaišėme prieskonius su aliejumi ir ištrynėme jais mėsą, leidome kiek pasimarinuoti. Bulves, morkas apibarstėme druska, pipirais ir apšlakstę aliejumi pašovėme į iki 200°C įkaitintą orkaitę 10 minučių. Tada šalia jų sudėjome mėsą ir svogūnus, kepėme dar 25 minutes. Likus 10-15 minučių, įdėjome pomidoriukus. išėmę iš orkaitės, uždengėme aliuminio folija ir palikome 10 minučių “pailsėti”. Viskas, vakarienė paruošta!
p.s. turim prisipažinti, kad kitą kartą mėsą kepsim kiek trumpiau, nes norėjosi truputį daugiau “raudonumo”. Bet čia kiekvienam pagal skonį!
ANTIENOS RILLETTE (pranc. “RILLETTE de CANARD)
Tai prancūzų itin mėgstamas šaltas užkandis. Labai gardus užtepus jį ant juodos duonos ir užkandus raugintu agurkeliu. O gaminome jį iš ančių stuburų ir kakliukų (jie tinka ne tik sriuboms!). Mums prireikė:
– apie 1 kg ančių stuburėlių, kakliukų (jei turite, tinka ir spraneliai arba šlaunelės)
– čiobrelio, rozmarino, raudonėlio, galima įdėti ir provanso žolelių ar kitų paukštienai tinkančių prieskonių
– druska, pipirai
– ančių taukų
Į pasūdyto vandens pilną puodą sudedame antieną ir viską verdame 3-4 valandas, tol kol mėsa tiesiog “kris nuo kaulo” (praktinis patarimas: geriau pradžioje įpilti daugiau vandens ir “leisti” jam nugaruoti, nei kas kiek laiko papildyti). Virimo pabaigoje įberiame čiobrelio, rozmarino, raudonėlio, pipirų. Išemame iš puodo, atskiriame mėsą nuo kaulo. Viską sudedame į indą, pagardiname dar truputėliu druskos, čiobrelio, raudonėlio ir viską išmaišome. Sudedame į indelius ir užpilame išlydytais ančių taukais – taip patiekalas ilgiau išsilaiko. Laikyti šaltai (geriausiai šaldytuve), kad sustingtų taukai ir pats užkandis kiek “pabręstų”. Et voilà! bon appetit, mes amis!
SU GARSTYČIOMIS IR BALTU VYNU TROŠKINTA TRIUŠIENA
Padarėme išvada, kad lietingas ir žvarbus savaitgalis irgi turi savo žavesio. Tai tiesiog gera proga pasigaminti kažką šilto ir gardaus! Prisiminėme seną gerą triušienos receptą su garstyčiomis ir baltu vynu. Taigi, patiekalui reikės:
– 1 triušio, supjaustyto gabaliukais
– 4 šaukštų sviesto
– 3 vidutinių geltonų svogūnų
– pusės puoduko sauso balto vyno
– 1 indelio Dižono garstyčių
– šaukštelio džiovintų čiobrelių
– pusės puodelio riebios grietinėlės
– druskos
Triušieną įtryname druska ir palaikome kambario temperatūroje pusvalandį. Tada mėsos gabaliukus apkepame puode ant sviesto, kad paruduotų visi šonai. Išėmus mėsą, į puodą suberiame griežinėliais pjaustytus svogūnus ir kepame 4 minutes ant vidutinės ugnies. Padidinus temperatūrą, supilame pusė stiklinės balto vyno, pusė stiklinės vandens ir džiovintus čiobrelius. Užvirus padažui, sudedame atgal į puodą mėsą taip, kad ją apsemtų padažas, ir sumažiname temperatūrą iki minimumo. Po valandos troškinimo ištraukiame mėsą ir padidinę temperatūrą, kaitiname padažą kelias minutes. Supylus grietinėlę ir vėl į puodą sudėjus mėsą, sumažiname temperatūrą ir po 5 minučių dedame ant lekštės. Skanaus!
TROŠKINTA ELNIENA SU ČILI IR ŠOKOLADU
Ilgų vakarų ir troškinimo metas įsibėgėja! Dublis Nr. 2 – troškinta elniena su čili ir šokoladu. Skamba įtariai, bet patikėkit tikrai verta išbandyti!
4-iems valgytojams reikės:
– 1 kg kubeliais pjaustyto elnienos kumpio
– 3 stambiai pjaustytos morkos
– 1 stambiai pjaustytas svogūnas
– po arbatinį šaukštelį kumino ir kalendros
– 1 lazdelė cinamono
– 0,5 arbatino šaukštelio čili pipirų
– 1 valg. šaukštas miltų
– 500 ml raudono vyno
– 300 ml jautienos sultinio
– 400 gr konservuotų pomidorų
– 2 lauro lapeliai
– šakelė čiobrelio
– 50 gr juodojo becukrio šokolado (daugiau nei 70% kakavos). būtent tokį radome Užupio krautuvė
Apkepame kubeliais supjaustytą elnienos kumpį ir sudedame į troškinimui skirtą puodą. Apkepame svogūnus ir morkas, sudedame prieskonius, miltus ir kepame dar pora minučių. Daržoves dedame į puodą su mėsa, supilame sultinį, vyną ir konservuotus pomidorus. Viską išmaišę, įdedame lauro lapelius, čiobrelį, cinamoną ir troškiname 3-4 valandas orkaitėje 160C temperatūroje. Išėmus iš orkaitės, leidžiame kiek atvėsti ir suberus smulkiai tarkuotą šokoladą viską sumaišome. Skanaus!
BASKŲ ĖRIENOS TROŠKINYS
Šildymo sezoną nusprendėme pradėti baskų ėrienos troškiniu. Sotus, karštas, sodraus skonio, lengvai pagaminamas patiekalas puikiai tiks ilgam ir vėsiam rudens/žiemos sezonui. 6 svečius pavaišinti prireiks:
1 kg ėrienos kumpio ar mentės be kaulo, supjaustyto didesniais kubeliais
3 raudonų paprikų, supjaustytų juostelėmis
250 gr nedidelių bulvių, padalintų per pusę
1 didelis susmulkintas raudonas svogūnas
3 vidutinės smulkiai supjaustytos morkos
3 smulkiai supjaustyti saliero stiebai
2 didelės susmulkintos česnako skiltelės
250 ml ėrienos sultinio (jį galima išsivirti iš kaulų, likusių nupjausčius mėsą)
250 ml raudono vyno
1 skardinė pomidorų savo sultyse, susmulkintų iki tyrės
2 šaukšteliai saldžiosios paprikos
druska
juodi pipirai
alyvuogių aliejus
miltai
Išvoliojame mėsą miltuose, apkepame ją puode ant aukštos temperatūros, kol paruduos visos pusės. Išemame mėsą ir tame pačiame puode 10-12 minučių ant vidutinės temperatūros apkepame salierus, svogūnus ir morkas, tada, įdėjus česnaką ir saldžiąją papriką, kepame dar porą minučių. Tada į puodą “grąžiname” apkeptą mėsą, sudedame paprikas, supilame pomidorus, vyną bei sultinį, paprieskoniuojame druska ir pipirais. Troškiniui užvirus, sumažiname viryklės temperatūrą iki minimumo, uždengiame puodą ir troškiname 2 valandas. Praėjus šiam laikui, sudedame bulves ir, šiek tiek padidinę temperatūrą, troškinome dar pusvalandį.
Užtrukome apie 3 valandas, bet draugų ar šeimos būryje tos valandos niekada neprailgsta! Skanaus!
VIŠTIENA, KEPTA MEDAUS IR GARSTYČIŲ PADAŽE
Vakar puikiai papuotavome – tiesiog išsikepėme vištą! Juolab vakarai darosi tamsūs ir šalti, taigi pasigaminome patiekalą, kuris sušildė kūną ir sielą! O už saldžiai aštrią vakaro idėją dėkojame p. Nidai ir www.nidosreceptai.lt. Čia visada galima rasti puikių idėjų, parsivežtų iš tolimiausių pasaulio kraštų. Taigi, 4 valgytojams reikės:
1/2 didelės vištos, arba 4 ketvirčiai arba 8 vištienos šlaunelės
6 šaukštai garstyčių (labiausiai tiks Dijon, galite pamaišyti su grūdėtomis garstyčiomis)
1/2 stiklinės medaus
3 šaukštai raudonojo vyno acto
2 šaukštai aliejaus
4 česnako skiltelės, smulkiai sukapotos
1 šaukštelis kmynų
1/2 šaukštelio saldžių čili pipirų
druskos, pipirų
Sumaišome visus marinatui skirtus produktus. Įtrynus juo, vištą paliekame marinuotis mažiausiai valandai, bet geriausiai per naktį (be abejo, šaldytuve). Įkaitiname orkaitę iki 190C su apipūtimo funkcija (200C be apipūtimo funkcijos). Mėsą pašauname į įkaitusią orkaitę, o marinatą, kuriame mėsa marinavome, atsidedame – jo prireiks mėsai “laistyti”. Maždaug kas 10-15 min. gausiai apipilame vištieną atidėtu marinatu. Kepame apie 50-60 min. kol mėsa taps minkšta, o odelė apskrudusi. Jei odelė ima svilti, uždengiame vištieną aliuminio folija.
Visą receptą ir p. Nidos aprašymą rasite čia http://www.nidosreceptai.lt/?p=5852
PERLINĖS VIŠTA arba kitaip vadinama PATARŠKA SU KRIAUŠIŲ IR ŠPINATŲ PAGARDU
Skamba kiek egzotiškai, tačiau šis paukštis paruošiamas lengvai ir greitai. Patarška, tai fazanui giminingas paukštis. Skonis kiek primena laukinį paukštį, tačiau pati mėsa yra gerokai sultingesnė, o jos struktūra labai panaši į vištienos. Šis patiekalas puikiai tinka tiek šeimyniniems pietums, tiek svečiams vaišinti. 5-6 valgytojams reikės:
1 perlinės vištos, t.y. patarškos (mūsiškė svėrė apie 1,7 kg)
6 kriaušių
3 saujos špinatų
kelių rozmarino šakelių
kelių čiobrelių skiltelių
šlakelis grietinėlės
druskos, pipirų
aliejaus, sviesto
Į paukščio vidų prikemšame rozmarino šakelių ir nuluptų česnako skiltelių. Įtrynus druska ir pipirais, kiekvieną pusę apkepame po kelias minutes ant sviesto ir alyvuogių aliejaus. Į indą įpilame puodelį vandens, įdedame paukštį ir uždengus kepame orkaitėje 75 minutes, 160 laipsnių temperatūroje.
Kol paukštis kepa, nulupame 6 kriaušes. Supjaustę kiekvieną į 6 dalis, trumpai apkepame svieste ir įpilame grietinėlės. Patroškinę porą minučių, įdedame 3 saujas smulkintų špinatų ir viską sumaišę kepame dar porą minučių. Ištraukus paukštį iš orkaitės, jį supjaustome, dedame ant kriaušių ir špinatų pagardo ir užpilame šiek tiek sultinio. Skanaus!
KALAKUTIENOS ARBA VIŠTIENOS TANDOURI
Puikus patiekalas ieškantiems kitokio šašlyko ir megztantiems rytietišką skonį. 4 valgytojams reikės:
1 kg kalakuto/vištienos krūtinėlės
300 gr natūralaus jogurto
kelios smulkinto česnako skiltelės
1 arbat. š. džiovinto arba gabalėlis sutarkuoto šviežio imbiero
1 arbat. š. kalendrų sėklų
1 arbat. š. kumino
¼ arbat. š. maltų gvazdikėlių
¼ arbat. š. džiovintų čili pipirų
2 arbat. š. ciberžolės
1 arbat. š. druskos
¼ arbat. š. pipirų
1 valg. š. obuolių actas
Paruošiame marinatą. Sumaišome jogurtą su visais prieskoniais, druska, pipirais ir obuolių actu. Tada supjaustome kalakutienos arba vištienos krūtinėlę kubeliais. Užpilame ją paruoštu marinatu, sumaišome ir uždengus maisto plėvele paliekame mažiausiai valandai (galima ir nakčiai). Suvėrus ant iešmų kepti ant griliaus arba ant grotelių.
JAUTIENA BURGUNDIŠKAI
Šį patiekalą paruošti reikės 3-4 valandų, bet kaip sakoma, prancūzų virtuvėje greitai paruošiamų patiekalų mažai! 4-5 valgytojams reikės:
2 kg jautienos kumpio arba mentės
500 gr pievagrybių
1 svogūno
1 morkos
6 juostelių rūkytos šoninės. “Lengvesniam” variantui šoninę galima pakeisti šaukšteliu rūkytos paprikos.
butelis burgundiško vyno
2-3 puodelių jautienos sultinio
1-2 šaukštų pomidorų pastos
3-4 skiltelių česnako
50 gr sviesto
šlakelio alyvuogių aliejaus
žiupsnelio čiobrelio
druskos, pipirų
Supjaustome jautieną 3-4 cm skersmens gabaliukais, ją nusausiname. Į įkaitintą keptuvę (ar puodą, kuriame viską troškinsime) įpilame šlakelį aliejaus ir apkepiname jautieną. Jautieną į keptuvę dedame po kelis gabaliukus, kad ji apkeptų, o ne troškintųsi savo sultyse. Tai svarbu. Kai jautiena paruošta, ją išimame iš keptuvės.
Toje pačioje keptuvėje apkepiname supjaustytą šoninę ir daržoves (svogūną, morkas, pievagrybius). Apkepus daržovėms, įdedame apkeptą jautieną, supilame jautienos sultinį, vyną, įdedame pomidorų pastos, prieskonius, druską, pipirus ir viską troškiname 2-3 valandas ant lėtos ugnies (angl. “slow cooking”). Patiekalą galime valgyti vieną, su šviežiomis virtomis ir apkeptomis bulvėmis arba bulvių koše. Skanaus!
ANT GRILIAUS KEPTAS VIŠČIUKAS TABAKA
Greitai paruošiams, parastas ir begalo skanus patiekalas. Viščiukai paprastai būna pakankamai maži (apie 450 gr.), taigi vienam valgytojui rekomenduojame po vieną viščiuką. Dviem valgytojams reikės:
2 viščiukų
3 šaukštų aliejaus
1 arbatinio šaukštelio paprikos
1-2 skiltelių česnako
1 išspausta citrina ir keletą skiltelių papuošimui
druska, pipirai
Sumaišome aliejų, papriką, išspaustą česnaką ir citriną, druską, pipirus. Viščiuką perpjauname per krūtinėlę pusiau. Dedame jį ant lygaus paviršiaus, “išklojame” (arba kitaip tariant „išskleidžiame“) ir gerai paspauspaudžiame rankomis, kad jis taptų kuo plokštesnis. Tą patį padarome ir su antruoju viščiuku. Tada įtriname juos paruoštu marinatu ir paliekam 30 minučių.
Kai grilius pakankamai įkaitintas, viščiukus dedame ant kaitrausios jo vietos ir kepame po 5 minutes iš abiejų pusių. Atitraukiame nuo kaitriausios vietos į šoną ir karts nuo karto pavartydami dar kepame keletą minčių. Kepdami reguliariai pašlakstome alumi arba vandeniu. Norėdami patikrinti ar viščiukas iškepęs, įbeskite šakutę arba peilį ties krūtinėle – mėsa turi būti balta ir minkšta. Nuėmę nuo griliaus, įdėkite į indą, uždengite jį folija ir leiskite 10-15 minučių „pailsėti“. Patiekiant supjaustome gabaliukais ir apšlakstome citrina. Skanaus!
ANTIES KRŪTINĖLĖ SU KRIAUŠĖMIS
Gaminome 2 žmonėms ir užtrukome apie 30 minučių. Taigi, mums prireikė:
1 anties krūtinėlės (ji svėrė apie 700 gr)
2 kriaušių
1 smulkiai pjaustyto svogūno
šaukštelio cukraus arba medaus
taurės raudono vyno
1 išspausto apelsino
žiupsnelio druskos ir pipiro (čili pipro, jei mėgstate aštriau)
Įkaitintinus keptuvę, anties krūtinėlę pradėti kepti nuo pusės su oda. Taip išsiskiria pakankamai riebalų, tad krūtinėlę iš abiejų pusių galime apkepti be papildomų riebalų. Kiekvieną pusę kepame apie 6 minutes, išimame iš keptuvės, apibarstome druska bei pipirais ir leidžiame keletą minučių “pailsėti”. Padažui: ant sviesto pakepiname smulkiai pjaustytą svogūną, įdedame cukraus arba medaus, įpilame raudono vyno, išspaudžiame apelsiną, pabarstome druska, pipirais ir įdedame nuluptas per pusę perpjautas (išimtomis sėklomis) kriaušes. Jas kepame apie 3-4 minutes, kol suminkštės. Kol krūtinėlė “ilsisi”, ji “išleidžia” sultinį, kurį taipogi galite supilti į padažą. Viskas – vakarienė paruošta! Skanaus!
VIŠTIENOS KRŪTINĖLĖ “PAPRASTAI”
Pats paprasčiausias ir sultingiausias būdas paruošti vištienos krūtinėlę: iš vakaro pamerkiame mėsą į sūrų vandenį. Kitą dieną įdedame ją į kepimui skirtą “rankovę” ir kepame orkaitėje 30 min. 180C temperatūroje! Patiekiame su jums labiausiai patinkančiais ir tinkančiais pagardais: apkeptomis bulvytėmis, šviežiomis ar garintomis daržovėmis ar pan.
Toks vištienos “marinavimo” būdas tinka ir visai kitai paukštienai (kalakutienai, antienai, žąsienai). Tiesiog, druska daro stebuklus! Skanaus!
ANTIES ŠLAUNELĖS TROŠKINTOS SU RAUGINTAIS KOPŪSTAIS
Labai paprastas, bet nepaprastai skanus žiemiškas patiekalas. Gaminome 4 asmenims ir užtrukome apie 2 valandas. Pasiruošėme šiuos produktus:
4 šlauneles
600-800 gr. raugintų kopūstų
2 svogūnus
kelias česnako skilteles
žiupsnelį druskos, pipirų ir čiobrelio (šviežias visada skaniau)
300 antienos arba vištienos sultinio
Nupjaustome riebalus (taukus) nuo šlaunelių ir juose apkepame mėsą. Jei taukų labai mažai, jų visada galite rasti mūsų parduotuvėje “Gegio stalui”. Apkepę ir išėmę šlauneles, toje pačioje keptuvėje apkepame smulkiai supjaustytus svogūnus ir česnakus. Į troškinimui skirtą puodą sudedame raugintus kopūstus, apkeptas šlauneles, svogūnus, česnakus, įdedame keletą čiobrelio šakelių, apibarstome druska ir pipirais. Užpilame sultiniu tiek, kad viską apsemtų ir šauname į 150C orkaitę. Troškiname apie 2 valandas. Jei norite, kad šlaunelės kiek apskrustų, paskutines 10-15 minučių įjunkite griliaus funkciją. Ypatingai skanu su virtomis bulvėmis. Skanaus!
MAROKIETIŠKA AVIENA SU ABRIKOSAIS, MIGDOLAIS IR MĖTA
Gaminome 4 asmenims ir užtrukome 2 valandas. O patiekalui prireikė:
2 valg. šaukštų alyvuogių aliejaus
600 gr. liesos avienos, supjaustytos kubeliais (gali būti kumpis arba mentė)
1 susmulkinto svogūno
2 sutraiškytų česnako skiltelių
700 ml avienos arba vištienos sultinio
tarkuotos apelsino žievelės ir jo sulčių
1 cinamono lazdelės arba žiupsnelio cinamono
1 arbatinio šaukštelio medaus
175 gr. džiovintų abrikosų
3 valg. šaukštų šviežių smulkintų mėtų
25 gr. maltų migdolų ir tiek pat migdolų drožlių
žiupsnelis druskos ir pipirų
Garintų brokolių ir kuskuso
Pradedame! Pakaitiname aliejų dideliame puode ir sudedame avieną. Dažnai maišydami kepame ant vidutinės ugnies 3-4 minutes, kol mėsa apskrus, tada ją išimame iš puodo.
Į tą patį puodą sudedame svogūnus ir česnakus ir kepame apie 5 minutes, kol suminkštės. Tada vėl įdedame avieną, supilame sultinį, sutarkuotą apelsino žievelę ir sultis, cinamoną, medų, druską ir pipirus. Užvirus, sumažiname ugnį ir uždengę puodą troškiname vieną valandą.
Po valandos sudedame abrikosus ir du trečdalius mėtų, troškiname dar 30 minučių, kol suminkštės aviena. Kad sutirštinti padažą suberiame maltus migdolus. O likusias mėtas ir pakepintas migdolų drožles užbarstome patiekant patiekalą su garintais brokoliais ir kuskusu. Skanaus!
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.